ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ДРУГОГ И ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

Манастир Манасија и Раваница

Ученици другог и трећег разреда у наредна три дана обилазе Источну Србију и упознају природне лепоте наше земље, културно и историjско наслеђе.Манастир Манасија један је од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и најзначајнија грађевина која припада такозваној „Моравској школи“.Манастир Манасија је задужбина деспота Стефана Лазаревића, а цео комплекс је опасан великим зидовима који су служили за одбрану. То је била утврђена целина која се састојала од укупно 11 кула, од којих се истицала Деспотова кула. Манастирски комплекс представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Ресавска пећина је пећина у Источној Србији, на 20 километара од Деспотовца. Спада међу највеће и најлепше пећине у Србији. За пећину су знали само чобани који су се склањали од невремена са стадима оваца. Један од чобана је открива 1962. године са свилајначким планинарима. Детаљно су је испитали новосадски спелеолози, на челу са др. Јованом Петровићем. Радови на уређењу пећине су трајали 10 година. Пећина је званично отворена за посетиоце 22. априла 1972. године. Представља једну од најстарије испитаних пећина, стара је око 80 милиона година. Пећина је истражена до 2850 метара, а део за туристички обилазак је дуг oko 800 метара.

Гамзиград – археолошко налазиште близу Зајечара у источној Србији античке римске царске палате Феликс Ромулијане (лат. Felix Romuliana) које се од 29. јуна 2007. налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине.Гамзиград представља резиденцију римског цара Гаја Валерија Максимијана Галерија (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293-311. г.), зета Диоклецијановог.

Неготин

Музеј Крајине

Мокрањчева кућа

Музеј Хајдук Вељк

Лепенски вир

Голубачка тврђава

Археолошки парк Виминацијум