Значајан датум у школском календару је Светски дан здраве хране, који се традиционално обележава 16.октобра а како би се ова тема на најбољи начин приближила и ученицима и родитељима, акивности које су реализоване у у ОШ ,,Петар Враголић” у Љубавији су пример добре праксе повезивања школа сарадница и то Средње школе из Љубовије и ОШ ,,Вук Караџић” из Лознице, као и Удружења жена ,,Вила” из Љубовије и Дома здравља из Љубовије. Једну важну тему презентовали смо деци са свих аспеката друштвеног живота указујући на њен значај.Тематски дан смо отворили кратким али садржајним предавањем стоматолога Драгане Павловић Тришић и више патронажне сестре Дома здравља у Љубовији Снежане Спасојевић. Након тога уследио је низ веома садржајних активности:- РАДИОНИЦА УЧЕНИКА КУВАРА:Ученици треће године кувара Средње школе из Љубовије, заједно су са професором куварства Слободаном Гачићем припремили пројарице, питу са јабукама, штрудлу са џемом, башту салату, воћну салату и декорисали један сто са бундевама, семенкама бундева, сунцокретом и кукурузом. – САРАДНИЧКЕ АКТИВНОСТИ УЧЕНИКА И РОДИТЕЉА : Професорке биологије Биљана Јањић и француског језика Весна Пешић у сарадњи са ученицима петог и шестог разреда и њиховим родитељима под слоганом ,,Треба јести да би живео а не живети да би јео” осмислиле су здраве рецепте и у холу школе презентовале здраве продукте који су касније и дегустирани.- РАДИОНИЦА ДЕКОРИСАЊА ВОЋА И ПОВРЋА И ИЗРАДЕ ВОЋА И ПОВРЋА ОД МАРЦИПАНА: Ученици ОШ ,,Вук Караџић” из ОШ ,,Петар Враголић” из Љубовије заједно са професорком угоститељства Дејаном Лазаревић и професорком енглеског језика и педагошком саветницом Сањом Симић де Граф из Лознице декорисали су и аранжирали воће и поврће. Ученици нижих разреда израђивали су воће од марципана.- ПРЕДАВАЊЕ И РАДИОНИЦА ЈЕСТИВИХ НАЛЕПНИЦА ИМЕДЕЊАКА О ХРАНИ У ЈАПАНУ: Професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф и ученици ОШ ,,Вук Караџић” из Лознцице донели су паное на тему здраве исхране у Јапану као примеру како се у једном друштву води рачуна о здравој исхрани. Ученици су презентовали јапански вокабулар везан за храну на паноима на јапанском, енглеском и српском језику. Порфесорка угоститељства Дејана Лазаревић урадила је јестиве налепнице са вокабуларом хране у Јапану као и медењаке са јестивим налепницама са називима јапанске хране на јапанском и енглеском језику.-УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА ,,ВИЛА”- Здраве и аутентичне српске рецепте презентовало је Удружење жена ,,Вила” из Љубовије као подсетник како смо се некада здраво хранили и колико је битно очувати традицију и културу и у овом сегмент здраве исхране .- ЗАНИМЉИВ ЧАС О ,,ЗДРАВОЈ СУПИ”-Ученица ОШ ,,Вук Караџић” из Лознице Валерија Кудриавтсев одржала је занимљив час својим вршњацима о једној руској причи о здравој супи. Валерија еј Рускиња, која је живела у Израелу, тако да су ученици разменили утиске и искуства а онда су се подсетили кључних ствари о здравој исхрани кроз вокабулар енглеског и италијанској језика презентован на паноима који су донели ученици лозничке школе.- ПРОЈЕКТНИ ЗАДАЦИ ПЕДАГОШКЕ САВЕТНИЦЕ САЊЕ СИМИЋ ДЕ ГРАФ ДАТИ УЧЕНИЦИМА ДА СЕ РЕАЛИЗУЈУ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ:ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА И ПОДРШКА УЧЕНИЦИМА НИЖИХ РАЗРЕДА- Ученици виших разреда имају задатак да осмисле текстуалне задатке из математике у којима се помиње здрава храна са основним рачунским операцијама као вид подршке ученицима нижих разредаГАСТРОНОМКИ АТЛАС- Израда атласа различитих држава и њихових специјалитетаЕНИГМАТИКА- Укрштенице, осмосмерке, асоцијације, спајалице на тему здраве хране из различитих области и језикаГРАМАТИКА СРПСКОГ И МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА КРОЗ ЗДРАВУ ХРАНУ- Синтакса, семантика, времена, поређење придева…СТРИП О ЗДРАВОЈ ИСХРАНИЛИКОВНИ И ИТЕРАРНИ РАДОВИ О ЗДРАВОЈ ХРАНИПОРУКЕ И ИДЕЈНА РЕШЕЊА КАКО ХРАНИТИ СЕ ЗДРАВОКАРИКАТУРА НА ТЕМУ ЗДРАВЕ ХРАНЕПРИКУПЉАЊЕ ПЕСАМА НА РАЗНИМ ЈЕЗИЦИМА СА ВОКАБУЛАРОМ ЗДРАВЕ ХРАНЕИСПИСИВАЊЕ ЗДРАВЕ ХРАНЕ НА РАЗНИМ ЈЕЗИЦИМА ПРЕКО ХЕМИЈСКИХ СИМБОЛА
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЗДРАВЕ ХРАНЕ КРОЗ САРАДЊУ ВИШЕ ШКОЛА И ИНСТИТУЦИЈА
