„Учење на даљину“

Поштовани ученици,

Нажалост, сви заједно смо се нашли у једној нежељеној и до сада непознатој ситуацији, због чега је потребно да се „наоружамо“ стрпљењем и да кроз међусобно уважавање заједнички потражимо најквалитетније решење.

Једно од решења је и „учење на даљину“, које није било у великој мери присутно у нашој школи. Међутим, исто је „силом прилика“ уведено и сада имамо прилику да оно заживи и да га учинимо квалитетним колико је то могуће.

Учење на даљину представља један од највећих искорака у промени класичног образовног процеса и има велики број предности у односу на уобичајено извођење наставе. Овакав начин учења има за циљ, између осталог, да наставу ослободи просторно-временских ограничења, учини је квалитетнијом, интерактивнијом и свестранијом. Ученик у сваком тренутку може приступити информацијама и тако може имати више времена за самосталан рад и размену информација и мишљења са наставником и ученицима.

Наиме, учење на даљину је поље образовања које се фокусира на методе учења и савремену технологију с циљем да кроз њих, најчешће појединачно, пренесе знање ученицима који нису физички присутни у близини наставника или у традиционалним образовним установама, као што су школа или учионица. Описује се као „процес који омогућује приступ учењу и када су извор информација и ученик одвојени у простору, времену, или и у једном и другом“.

Препоручујем да свакодневно пратите следеће интернет странице: https://www.rasporednastave.gov.rs/ , http://www.mpn.gov.rs и https://zuov.gov.rs, као и друге доступне плaтформе за учење на даљину. Посебно је важно да пратите инструкције својих одељенских стaрешина и предметних професора.

Будите одговорни и савесни у испуњавању својих обавеза и домаћих задатака, како би се ова школска година успешно привела крају. Сви морамо бити на висини задатка. Наставни садржаји ће бити редовно евидентирани у електронски дневник, као и активност и укљученост ученика током овог периода. На основу свих активности и задатака које будете добијали, бићете оцењивани како би оцене на крају године могле бити закључене.

Поред наставних активности и обавеза, преостало слободно време искористите за читање књига, гледање филмова и слушање музике. Препоручујем https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/, страницу на којој можете пронаћи садржаје које су многи музеји, позоришта и друге установе културе, као и други портали и стриминг сервиси понудили својој публици „онлајн“ („Галерија Матице српске“, „Народно позориште у Београду“, „Југословенска кинотека“, „Народни музеј у Београду“, „Београдска филхармонија“, „Библиотека града Београда“ и др.).

И на крају, хтела бих предложити да се придружите фејсбук страници „Курс гитаре у доба короне“, коју је отворио наш професор филозофије и социологије Марко Медић, те подржите ову сјајну идеју, али и да у ово необично време покушате научити свирати један музички инструмент.

БУДИТЕ ВРЕДНИ, ЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ И #ОстаниКодКуће!

Ваш педагог, Горица Кривак